Dr. Delia Flutur
WHY?
După 12 ani de școală, o facultate de 6 ani şi 3 de rezidențiat în Târgu-Mureș, simţeam nevoia de o schimbare. Bucureştiul m-a atras mereu. Din multe puncte de vedere. Istoric, cultural, social. Mi se părea un oraş în care poți fi tu sau oricine îţi doreşti. Mă gandeam să merg în Bucureşti după terminarea rezidenţiatului, însă o vedeam mai mult ca pe o posibilitate, nu ca finalitate. Discutând la un Congres despre ce înseamnă schimburile de experienţă şi procesul de învăţare continuă în anii de rezidenţiat, am ajuns să povestesc despre planurile mele privind perioada de după terminarea rezidenţiatului dar şi despre temerile mele în calitate de viitor medic specialist. Mi s-a propus să mă detaşez pentru şase luni, să văd cum e. Dacă îmi place, dacă mă pot adapta, având astfel şansa să învăţ, să cunosc oameni noi, să văd metode diferite de abordare a pacientului psihiatric, mai pe scurt să mă dezvolt atât din punct de vedere profesional cât şi personal. Nu luasem în calcul posibilitatea asta până atunci, însă m-am entuziasmat imediat. Nu ştiam ce înseamnă să mă detaşez, care e procedura, de ce acte aş avea nevoie, însă ştiam din momentul acela că e ceva ce îmi doresc să fac. În plus, mi se părea o provocare. Să merg într-un spital mai mare, cu posibilitatea de a vedea o varietate de cazuri, de a-mi testa limitele şi de a trăi experienţa de rezident într-un alt centru universitar. A urmat apoi o perioadă plină dar interesantă, asta deoarece procesul de detaşare este ceva mai complicat decât pare la prima vedere.
Bineînţeles, se găsesc detalii despre detaşare pe net, pe site-urile UMF-urilor din ţară şi pe site-ul https://rezidentiat.ms.ro secţiunea- detaşare, însă după ce am citit de câteva ori informaţiile disponibile, eram complet în ceaţă. Recitindu-le acum, după ce am trecut prin tot procesul, îmi par logice, însă aflându-mă la prima experienţă de acest gen, aveam întrebări, multe. Am început prin a da telefoane unor persoane despre care ştiam că se detaşaseră cândva, care mi-ar fi putut oferi mai multe detalii despre tot acest proces. Pe langă faptul că ai nevoie de informaţii concrete privind cui să adresezi anumite cereri (rector/prorector/decan, DSP, Runos, coordonator de rezidenţiat) şi unde anume să le depui (de tipul: adrese, departament, interval orar, detalii care diferă de la centru la centru), am mai aflat cu ocazia asta că în urmă cu aproximativ doi ani, procedura detaşărilor era mai simplă. Aveai nevoie de o semnătură de acord de la coordonatorul de rezidenţiat ca să pleci din clinica unde lucrai şi de o semnatură de acord a coordonatorului de rezidenţiat din centrul în care voiai sa mergi. Simplu! Acum nu mai e atât de simplu, aşa că pentru cei care îşi doresc o experienţă de detaşare, recomand să vorbiţi cu cineva din centrul vostru universitar, despre care ştiţi că s-a detaşat în ultimii doi ani, pentru că vă poate ajuta şi bineînţeles, vă invit să citiţi cu atenţie informaţiile de mai jos.
HOW?
1. În primul rând, ai nevoie de o semnătura de la coordonatorul de rezidenţiat din centrul unde te afli, ca să îşi dea acordul ca tu să pleci într-un alt oraş, pe o altă secţie, pe un anume stagiu, ales de tine din curricula, pe o perioadă limitată de timp – în funcție de stagiul efectuat: trei, şase, maxim 12 luni, cu posibilitate ulterioară de prelungire. Unde găseşti cererea asta? Pe site-ul https://rezidentiat.ms.ro secţiunea- detaşare (model cerere detaşare plecare).
2. Ai nevoie să faci o cerere către conducerea spitalului angajator/plătitor (Runos, DSP), ca să obţii acordul să pleci – Asta e o cerere de mană, în care treci exact datele de la 1., doar că o adresezi conducerii spitalului angajator. În câteva zile- maxim 5 zile ar trebui să primeşti un răspuns (model anexat).
3. Ai nevoie de acordul (semnătura şi parafa) coordonatorului de rezidenţiat din centrul unde doreşti să pleci, să te detaşezi (https://rezidentiat.ms.ro secţiunea- detaşare , model cerere detaşare primire). Pentru asta e necesar să te deplasezi în orașul unde vrei să pleci, pentru a discuta cu coordonatorul de rezidenţiat sau cu asistenta/asistentul acestuia. Cererea ori se semnează pe loc, ori o laşi acolo, urmând să primesti un email/mesaj/telefon când va fi semnată.
4. Daca primeşti semnătura de primire şi eşti deja acolo, profită şi mergi la UMF în centrul unde vrei să te detaşezi. Aici vei depune o cerere către conducerea Universității/Facultății (rector, prorector, decan). În cazul meu a fost o cerere către rector – model anexat.
5. Cele trei documente/cereri de acord semnate, una de fiecare coordonator de rezidenţiat şi cea de la Spitalul plătitor (Runos,DSP), le duci atat în original cat şi copii xerox la UMF-ul de care aparţii ( registratură). Se ataşează copiile unui dosar, apoi se face o cerere către rectorul/prorectorul/decanul Universităţii/Facultăţii din centrul de care aparţii (după caz) – ca să ai şi aprobarea lui să pleci. Aici lucrurile pot să difere de la centru la centru. Unele universități au modelele lor tipizate de cereri pe care le solicită (altele decât cele pentru Ministerul Sănătății) iar detalii găsiți pe siteurile UMF ale centrului de care aparțineți sau la registratură). Ca să primești semnătura asta mai durează aproximativ două zile. E posibil să o primeşti şi a doua zi. Dacă ai ghinion, cum am avut eu şi nimereşti perioade de sărbători, examene, repartizări la rezidențiat, se amână şi mai mult ( în cazul meu, alte cinci zile).
5. Când ai toate cele cinci documente (două acorduri de la cei doi coordonatori, două de la rectori/decani şi una de la spitalul platitor-RUNOS), ai două variante: ori mergi la Bucureşti, la sediul Ministerului Sănătăţii de pe Strada Bodeşti nr.1, sector 2 (CRUSP -Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică-) -e şi cea mai indicată şi sigură variantă- unde depui foile. Aici mai completezi o cerere adresată Ministerului Sănătăţii de această dată, în care argumentezi motivele detaşării: schimb de experienţă, probleme locative, probleme de sanatate ale tale sau ale familiei care îţi impun mutarea domiciliului temporar, căsătorie -cu actele aferente doveditoare- sau 2: trimiţi la sediu, într-un plic, cu un curier rapid, actele + cererea adresată Ministerului Sănătăţii ( neapărat cu confirmare de primire!)
6. Acum nu îţi mai rămane decât să aştepţi să îţi vezi numele pe site-ul rezidentiat.ms.ro, cu cererea de detaşare aprobată. Aşteptarea poate varia de la o zi pană la două săptămani ( în funcţie de noroc, perioadă).
7. La minim cinci zile dupa ce îţi apare numele pe site, va ajunge şi dosarul tau de detașare la DSP/RUNOS, în centrul în care te detaşezi. De acolo ridici o hârtie (act doveditor, care se rupe în două. Una trebuie semnată de coordonatorul de rezidenţiat unde eşti deja detaşat şi ulterior dusă la Personal, ca să te aibă în evidenţă pentru pontaj, iar alta se trimite centrului de unde te-ai detaşat ) dacă au nevoie, după caz).
Mai sunt şi alte detalii, care cu siguranţă variază de la centru la centru. Una peste alta, e un proces anevoios, consumator de timp şi energie, în care e nevoie să te deplasezi, să stai pe la uşi, să te loveşti de atitudini expeditive, de feţe mai mult sau mai puţin prietenoase, dar în final, merită! Fie că faci asta pentru tine ca om sau pentru dezvoltarea ta profesională, merită cu certitudine efortul. E nevoie să începi demersurile din timp, să comunici dorinţa ta coordonatorului tău de rezidenţiat , să te hotărăşti asupra unui stagiu pe care vrei să-l efectuezi (sau mai multe), asupra unei perioade concrete şi să te înarmezi cu răbdare şi determinare. Apoi, începe distracţia!